Papar
Web Development

Sembilan Tanda Seseorang Itu Sudah Matang Dalam Kehidupan

Kita berhenti menilai dan menghukum orang lain, tetapi fokus untuk merubah diri sendiri.  Kita boleh menerima orang lain seadanya.  Kita faham makna perbezaan pendapat. Tidak perlu taksub.  Kita berani "melepaskan" kenangan lama yg pahit. Tidak berdendam dan simpan dalam hati.  Kita berhenti mengharap dan meminta dari orang, tetapi mula memberi. Biar sedikit kita memberi, tetapi jangan pernah meminta.  Kita melakukan sesuatu, hanya untuk mendapat ikhlas. Melakukan sesuatu bukan untuk mendapat nilaian, pujian dan pengiktirafan orang. Tidak tersinggung bila dikeji, dikutuk dan dihina orang.  Kita berhenti menunjuk kepandaian, kehebatan dan mula mengakui kepandaian, kebaikan dan kehebatan orang lain.  Kita berhenti membandingkan nasib kita dgn nasib orang lain. Kita membandingkan nasibdiri kita yg semalam. Kita berdamai dengan diri sendiri. Tidak iri, dengki dan sakit hati dengan kelebihan orang lain.  Kita boleh...

Papar
Product Review

Tetikus Tanpa Wayar Logitech G403 Prodigy

Tetikus yang saya pakai sekarang sudah menunjuk tanda2 yang tidak diingini. Ada masanya, klik kanan akan menghasilkan dwiklik dan kadangkala mengambilalih fungsi klik kanan. Rasa2nya macam belum lama pakai tetikus ni. Ada la setahun lebih. Tapi mungkin sudah sampai had kliknya. Maklum la saya rasa saya lebih banyak klik tetikus berbanding menekan papan kekunci. Ciri-ciri tetikus yang saya inginkan : Jenis tetikus permainan (hahaha... gamming mouse la). Walaupun tujuan utama bukan untuk bermain game, tetapi saya memilih tetikus permainan kerana mereka lebih lasak daripada tetikus biasa. Tanpa wayar. Barulah seronok buat kerja tanpa wayar yang berselirat.. kan ? Boleh dicas semula macam telefon bimbit. Leceh kalau pakai bateri. Nak kena simpan stok. Dah... tu je kot Seperti biasa, saya menggunakan laman kegemaran saya, techhypermart.com untuk mencari produk yang diingini. Saya suka laman techhypermart.com kerana ada fungsi penapis ciri-ciri yang kita...

Papar
Cuti-cuti Malaysia

Jalan-jalan ke Kuala Lumpur

Sebaik sahaja habis Seminar CyberSAFE, saya dan Mizi pergi 'melancong' ke IKEA Ceras sebelum check in hotel. Pergi IKEA bukan nak beli perabot pun.... tapi nak 'melantak' meatball IKEA yang femes tu. Khusyuk betul sahabat kita ni makan chicken wings beserta 20 bijik meatball Kemudian barulah kami bergerak ke hotel. Nampaknya bilik yang diberikan tidak sama seperti di dalam gambar semasa menempah. Tapi boleh la... masih mengagumkan Bilik yang pada saya agak luas. Jangan terkejut tengok longgokan wayar. Tu wayar VGA. Kejap lagi nak sambungkan laptop ke TV hotel Depan katil ada sofa dan meja. Boleh buat discussion kat situ Ruang dapur dan ruang makan Biasanya TV kat hotel depan katil. Kali ni sebelah katil. Bilik air Sinki Almari pakaian ada dalam bilik air. Senang tukar terus lepas mandi Pintu almari pakaian Esok, sebelum balik #JohorBahru, kami bercadang nak...

Papar
My Diary

Seminar CyberSAFE

Beberapa bulan sebelum kejadian...... Sudah beberapa kali syarikat ni memujuk Encik Manager supaya menghantar staff PIJ Holdings ke seminar mereka. Mula-mula mereka mempromosi kursus untuk Microsoft Office. Saya sudah pun pergi preview kursus mereka di pusat latihan mereka di City Square. OK la kursus tu. Cadangnya nak hantar beberapa staff untuk kursus intermediate level. Kemudian, mereka mempromosi pula seminar CyberSAFE. Seminar ini untuk mendidik dan mendedahkan kepada staff bukan IT tentang keselamatan sistem di pejabat. Secara amnya, betapa canggihnya keselamatan, betapa hebatnya dinding berapi (firewall), pakai mangga solex yang tercanggih di dunia pun, tetap tak berguna jika staff sendiri secara tak sengaja menjadi 'pintu masuk'.... tak sengaja beb... tapi kalau penceroboh dah masuk... nak buat camna ? Mereka mencadangkan untuk hantar ramai staff... tetapi dengan kos yang tinggi pada pemerhatian pihak pengurusan syarikat menyebabkan idea itu...