Apa yang anda dapat apabila melanggan web hosting ?

Ditulis oleh Faezil Aidil | Sabtu, 09 September 2017



Secara amnya, terdapat 2 jenis web hosting. Hosting yang menggunakan server linux dan server windows.

Di sini saya akan fokus server yang menggunakan linux. Tak pernah guna linux ? Hahaha.. jangan risau. Kita tak perlu mengadap pun linux tu

Web hosting berasaskan server linux pula menggunakan pelbagai jenis control panel. Di sini saya akan fokus web hosting yang menggunakan cPanel

Sebaik sahaja kita melanggan web hosting, pihak penyedia akan emailkan segala butiran yang berkaitan dengan akaun kita.

Kebiasaannya emailnya panjang berjela dan agak teknikal. Cetak dan simpan di tempat yang paling selamat.

Ada banyak butiran penting dalam email tersebut.

Apa yang paling penting untuk kita sebagai pelanggan ketahui adalah username dan password untuk cPanel.

Screenshot muka depan cPanel

Kalau penjual tempat kita beli hosting tu tak bagi, mintak dengan mereka sampai mereka bagi. Kalau tak bagi jugak, mintak refund dan cari penjual lain.

Selain username dan password... kita juga akan diberikan 2 pautan penting... pautan untuk login ke cPanel dan pautan untuk login ke email

Kebiasaannya, pautannya adalah seperti berikut :

  • Login ke cPanel : http://namadomainanda.com/cpanel
  • Login ke email : http://namadomainanda.com/webmail

Ada kemungkinan URLnya berbeza seperti di atas. Yang penting kita kena tahu kat mana nak login cPanel dan email.

Username cPanel juga boleh digunakan untuk akses capai segala fail-fail korang dalam hosting. Dengan kata laluan yang sama, korang boleh muat naik, muat turun, sunting dan padam fail-fail dalam hosting. Ini lah sebab utama kenapa saya amat-amat menggalakkan... bahkan sebenarnya memaksa korang seboleh-bolehnya dapatkan username dan password cPanel.

Saya akan terangkan di posting hantaran akan datang cara bagaimana nak menambah, memadam, menyunting fail di dalam hosting.

Sedang proses...